Beweging

Langdurig stilzitten is zeer schadelijk voor de gezondheid. Er zijn verbanden aangetoond met obesitas, metabool syndroom, depressie, verhoogde bloeddruk en een verhoogd risico op het overlijden aan hart- en vaatziekten. Zelfs als men 5 dagen in de week 30 minuten matig-intensief beweegt, is langdurig stilzitten nog steeds een risicofactor. Daarom zijn niet alleen meer bewegen en meer variatie in beweging, maar ook onderbreking van het langdurig stilzitten met korte periodes (van bijv. een minuut) erg belangrijk. De gezondheidsvoordelen zijn enorm:

  • Tijdens en na beweging worden anti-ontstekingsstoffen geproduceerd (goedkope immuunreactie) welke het immuunsysteem tot rust brengen en, indien je vóór het eten beweegt, een after-dinnerdip (= dure ontstekingsreactie die optreed na het eten) helpt voorkomen.
  • Bewegen, vooral op een lege maag, verbetert de insulinegevoeligheid (en bloedsuikerregulatie) doordat het zorgt dat glucose transporters (GLUT1 en GLUT4) de glucose de cel in transporteren en insuline niet nodig is. Regelmatige beweging zorgt voor betere insulinegevoeligheid en de mogelijkheid om vet te verbranden (insuline zorgt daarentegen voor vetopslag). Een verbeterde insulinegevoeligheid heeft een positief effect op heel veel verschillende klachten!
  • Beweging zorgt verder voor behoud van spier- en botmassa; spieren moeten gebruikt worden en op botten moet druk uitgeoefend worden. Denk dus behalve aan wandelen ook aan krachttraining.
  • Beweging stimuleert de aanmaak van mitochondriën (de energiecentrales in de cel). Hoe meer mitochondriën, hoe meer/beter de verbranding.
  • Beweging (op een lege maag) verbetert de hersenfunctie doordat de aanmaak van een groeihormoon voor de hersenen (BDNF) gestimuleerd wordt, belangrijk bij het leren en geheugen. Bij depressie wordt vaak een tekort gezien.
  • Beweging verbetert de doorbloeding, vooral belangrijk voor de huid. Ook onze gewrichten hebben beweging nodig om goed doorbloed en gevoed te worden.
  • Bij beweging wordt warmte geproduceerd en overdag houdt dit ons warm; ’s nachts is het de taak van de schildklier om ons warm te houden.
  • Beweging stimuleert de ontgifting doordat je dieper gaat ademhalen én doordat je bloed en lymfevocht goed worden rondgepompt.
  • En last but not least (en dan vergeet ik vast nog wat) wordt onze darmperistaltiek ook nog gestimuleerd door beweging, dus het is goed én belangrijk voor je stoelgang.

 

In de Oertijd waren natuurlijke prikkels aanwezig voor voldoende beweging; zorgde de omgeving ervoor dat je wel moest bewegen om aan eten te komen om onderdak te hebben, veilig te zijn, enz. enz. Het beweegpatroon toen bestond uit intensieve beweging, matig-intensief en lichte beweging en ze gebruikten alle verschillende spiergroepen. Voor ons is dat een veel grotere uitdaging. Het comfort van deze tijd heeft gemaakt dat we nauwelijks nog hoeven bewegen. Toch hebben ons lichaam (en onze geest) beweging nodig om ons goed te voelen; lukt het ons voor langere tijd niet, zullen we signalen opmerken. Het lichaam/onze geest geeft aan waar het tekort aan komt.

Belangrijk bij het eventueel verbeteren van je beweegpatroon is natuurlijk dat je een vorm van beweging vindt die je vol kan houden, die je én leuk genoeg vindt én die goed is voor jouw lichaam. Gelukkig is er heel veel keus én is het ook goed om je lichaam af en toe eens uit te dagen; een extreme beweegprikkel doet je goed en zorgt voor groei, zowel fysiek als mentaal!